Muffiny bananowe w smaku wyjątkowe
Cześć wszystkim! :)
Daaaawno mnie tu nie było, z wielu względów. Tym największym jest niedomagający komputer, który lubi mi się ostatnio ostro psocić, innym jest to, że od marca zaczęłam konkretnie żyć i to nabrało tempa dość mocno! Mało mam więc czasu na pisanie, a jeszcze mniej możliwości.
Jednakże jak dobrze wiemy - dla chcącego nic trudnego! Post na temat Paryża jest w przygotowaniach - jest to wielka i ciepła historia, którą chyba chcę pokazać zbyt dokładnie :D
No trudno, poczekacie jeszcze chwilkę :))
Mam dla Was za to coś o wiele przyjemniejszego niż czytanie długich opowieści z trasy.
Wypróbowałam go w ubiegłą niedzielę i muszę przyznać, że nie dość, że jest kosmicznie prosty w wykonaniu to jeszcze daje naprawdę smaczny efekt! :)
[Zdjęć nie mam na tą chwilę aczkolwiek może w najbliższym czasie to się zmieni, jeśli zrobię je ponownie. Ostatnim razem nie zdążyłam ich zatrzymać - tak szybko się rozeszły - zdecydowanie mają wzięcie!] edit: 24/04/2015 -> zrobiłam je znów, dołączam zdjęcia :D Przygotowanie ich nie zajmie Wam więcej niż 40 minut. A więc, jeśli jeszcze nie macie pomysłu na popołudniowy deser - koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
3 jajka
150 g masła
50 g orzechów, drobno pokrojonych
2 dojrzałe banany
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200*C (kuchenki elektryczne program góra-dół)
i umieść 12 papilotek w formie na muffinki.
Banany obierz i rozgnieć widelcem. Wbij jajka do dużej miski i ucieraj z masłem i cukrem, aż uzyskasz gładką masę. Następnie dosyp mąki i proszku do pieczenia i całość dobrze wymieszaj. Dodaj rozgniecione banany i pokrojone orzechy.
Przełóż ciasto łyżką do papilotek i piecz około 25 minut, aż muffinki urosną i zrobią się złociste. Wyjmij ciastka z piekarnika, odczekaj 5 minut, następnie wyłóż je z formy i pozostaw do ostygnięcia.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz