Muffiny szarlotkowe z migdałami
fotografia z własnego portfolio
Przepis ten powstał na bazie rewolucji kuchennych. Nie potrafię nigdy kurczowo trzymać się przepisów, zawsze dodam coś swojego, bądź odejmę czegoś innego, zastępując je. Taka jestem! :D Do tego, jak powszechnie już raczej wiadomo, uwielbiam piec muffiny, ciasteczka i ciasta... i jeszcze nikogo nie otrułam. :) Warto więc spróbować! Polecam :)
Dada dam a więc - oto przepis na muffiny szarlotkowe z migdałami (ok 15 szt). Cudowne na każdą porę dnia i roku. :) Są lekkie, a zarazem słodkie i pożywne. Do tego bardzo proste w wykonaniu!
Składniki:
3 jabłka
220 g cukru
cynamon
280g mąki wrocławskiej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
250 ml jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
15 papierowych papilotek
rodzynki
płatki migdałowe
Przygotowanie:
1) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Posypać cynamonem, około 1-2 łyżeczki i 2 łyżkami cukru.
A rodzynki zalać wrzątkiem, aby zmiękły.
2) Miękkie masło rozmieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną, jajko i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać (ja mieszałam drewnianą łyżką, ale mikserem też można), aż do stanu w którym wszystkie składniki się połączą i nie będzie widać surowej mąki. Ciasto nie musi być bez grudek :) to nawet dobrze, jeśli będą.
Do tego dodać kawałki jabłek oraz odcedzone rodzynki i wymieszać.
fotografia z własnego portfolio
3) Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza, program ustawiając na góra-dół.
Metalową blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i nałożyć ciasta do około 3/4 wysokości, może być trochę więcej :) Wtedy wyrosną takie "grzybki" :)
Następnie wierzch posypać lekko cynamonem i na środek posypać płatkami migdałowymi.
Muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 18-19 minut.
Następnie wyłożyć je na osobny talerz aż do ostygnięcia.
Do muffinek pasują też lody śmietankowe, jak ktoś lubi :))
fotografia z własnego portfolio
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz