Muffiny szarlotkowe z migdałami

 fotografia z własnego portfolio

Taki post był już na poprzednim blogu, ale z racji dużej popularności tego wpisu (czy mi się wydaje, czy też jesteście małymi łasuchami? :D) powtarzam go i teraz. Tym bardziej, kiedy mamy modę na jabłka, jest taka jesieniozima i człowiekowi zwyczajnie potrzeba energii płynącej ze słodyczy. Jeśli można to tak nazwać, oczywiście.
Przepis ten powstał na bazie rewolucji kuchennych. Nie potrafię nigdy kurczowo trzymać się przepisów, zawsze dodam coś swojego, bądź odejmę czegoś innego, zastępując je. Taka jestem! :D Do tego, jak powszechnie już raczej wiadomo, uwielbiam piec muffiny, ciasteczka i ciasta... i jeszcze nikogo nie otrułam. :) Warto więc spróbować! Polecam :)



Dada dam a więc - oto przepis na muffiny szarlotkowe z migdałami (ok 15 szt). Cudowne na każdą porę dnia i roku. :) Są lekkie, a zarazem słodkie i pożywne. Do tego bardzo proste w wykonaniu!


Składniki:
3 jabłka
220 g cukru
cynamon
280g mąki wrocławskiej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
250 ml jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
15 papierowych papilotek
rodzynki
płatki migdałowe

Przygotowanie:

1) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Posypać cynamonem, około 1-2 łyżeczki i 2 łyżkami cukru.
A rodzynki zalać wrzątkiem, aby zmiękły.

2) Miękkie masło rozmieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną, jajko i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać (ja mieszałam drewnianą łyżką, ale mikserem też można), aż do stanu w którym wszystkie składniki się połączą i nie będzie widać surowej mąki. Ciasto nie musi być bez grudek :) to nawet dobrze, jeśli będą.
Do tego dodać kawałki jabłek oraz odcedzone rodzynki i wymieszać.

 fotografia z własnego portfolio

3) Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza, program ustawiając na góra-dół.
Metalową blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i nałożyć ciasta do około 3/4 wysokości, może być trochę więcej :) Wtedy wyrosną takie "grzybki" :)
Następnie wierzch posypać lekko cynamonem i na środek posypać płatkami migdałowymi.

Muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 18-19 minut.
Następnie wyłożyć je na osobny talerz aż do ostygnięcia.


Do muffinek pasują też lody śmietankowe, jak ktoś lubi :))

 fotografia z własnego portfolio



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty